Wat is een aanvullend sectoraal pensioen?

In België kan u een pensioen opbouwen volgens drie pijlers. De eerste pijler staat voor het wettelijk pensioen dat u ontvangt van de Staat. De tweede pijler heeft betrekking op het aanvullend pensioen dat voor u wordt opgebouwd via de tussenkomst van de werkgever of de sector waar u tewerkgesteld bent. De derde pijler tenslotte staat voor het pensioen dat u persoonlijk opbouwt via pensioensparen of een individuele levensverzekering. Het aanvullend pensioen heeft op geen enkele manier een invloed op het bedrag van het wettelijk pensioen.

Het aanvullend pensioen van de sociale sector valt dus onder de tweede pijler, terwijl het pensioensparen onder de derde pijler valt.

Beide vormen van pensioenopbouw mogen echter niet gemengd worden aangezien ze immers op een andere manier worden belast. Het is dan ook niet mogelijk om het opgebouwd pensioen van de sociale sector over te dragen naar uw pensioenspaarrekening. In dat geval zouden de tweede en derde pijler worden gemengd, en dit is dus niet mogelijk.

Het wettelijk pensioen van arbeiders en bedienden is in de meeste gevallen onvoldoende om dezelfde levensstandaard als voor uw pensionering te behouden. Een aanvullend pensioen kan u helpen om uw levensstandaard op peil te houden.

Of u nog aan pensioensparen moet doen als u ook al een aanvullend pensioen van de sociale sector opbouwt, is dan ook een persoonlijke keuze.

U kan momenteel ook geen eigen bijdragen storten voor het aanvullend pensioen van de sociale sector.

<< Terug naar het overzicht FAQ’s werknemers