Wanneer wordt uw pensioenkapitaal uitbetaald?

De einddatum voor de uitbetaling van het pensioenkapitaal is in principe 65 jaar. Maar het pensioenkapitaal moet worden uitbetaald op moment dat u met wettelijk pensioen bent. Vanaf dan wordt er geen rendement meer gegeven zodat u er helemaal geen belang bij heeft om te wachten tot 65 jaar.

Voor de pensioenleeftijd kan er geen pensioenkapitaal uitbetaald worden en kan er ook geen voorschot op gevraagd worden.

Om te weten wanneer u met pensioen kan gaan – rekening houdende met de laatste wetswijzigingen – gaat u best naar de site van de Federale Overheidsdienst Pensioenen (http://www.onprvp.fgov.be) of naar www.mypension.be waar u ook een gepersonaliseerde berekening kan krijgen.

Zodra u met wettelijk pensioen gaat, zal het pensioenfonds u een formulier sturen waarmee u het pensioenkapitaal kan opvragen. Als u hebt gewerkt in de sector tot aan uw pensioen, dienen we de laatste gegevens van uw werkgever nog te ontvangen. In dat geval sturen we u de nodige formulieren ongeveer twee tot vier maand nadat u met pensioen bent gegaan.

Dit formulier stuurt u samen met de nodige bewijsstukken terug naar het pensioenfonds. Daarna wordt het pensioenkapitaal op uw bankrekening gestort.

Voor een vlottere verwerking en een snellere betaling kan u dit formulier ook online invullen op www.mybenefit.be. Om toegang te hebben tot www.mybenefit.be dient u in te loggen met uw eID-kaart. Naast een vlottere verwerking is daarom de online toepassing ook de meest veilige methode om uw gegevens door te sturen. Door in te loggen met uw eID-kaart vermijdt u identiteitsfraude.

Als u na uw 65e verder werkt en niet met pensioen gaat, wordt het aanvullend pensioen verder opgebouwd. Dit zal dan worden uitbetaald wanneer u uw wettelijk pensioen opneemt.

<< Terug naar het overzicht FAQ’s werknemers