Betaalt u belasting op uw pensioenkapitaal?

Bij de uitbetaling van het pensioenkapitaal zal het pensioenfonds ongeveer één vijfde moeten inhouden.

Als u effectief tot uw 65ste actief blijft, wordt minder belasting ingehouden. In dat geval betaalt u ongeveer 13% belasting in plaats van 20% als u niet actief bent gebleven tot 65 jaar. Onder actief blijven wordt verstaan  (zie fiche Wat wordt verstaan onder actief blijven tot 65 jaar?):

  • u hebt gewerkt tot uw 65ste (of langer);
  • u ontving een invaliditeitsuitkering tot uw 65ste;
  • u was uitkeringsgerechtigd werkloos tot uw 65ste.

Bruggepensioneerden komen evenwel niet in aanmerking voor de lagere belasting.

Als u recht hebt op een lagere belasting, moet u de nodige bewijsstukken mee opsturen. Welke bewijsstukken wordt beschreven in de documenten die het pensioenfonds u toestuurt.

Niettegenstaande het pensioenfonds al belasting inhoudt op het pensioenkapitaal, moet u het bedrag nog aangeven in uw belastingaangifte. We zullen u het daarop volgende jaar dan ook een fiscale fiche toesturen waarmee een juiste aangifte kan gedaan worden. Tenzij u in een gemeente woont met hoge gemeentebelasting, zal de belasting die al afgehouden werd door het pensioenfonds, volstaan en moet u verder geen belasting meer betalen op het kapitaal dat u ontving.

Een voorbeeld van de uitkering van het kapitaal

In de huidige stand van de wetgeving zullen volgende inhoudingen op uw aanvullend pensioenkapitaal gebeuren:

  • Een RIZIV-bijdrage (ziekte- en invaliditeitsverzekering) van 3,55%.
  • Een solidariteitsbijdrage variërend van 0% tot 2%, afhankelijk van de grootte van het pensioenkapitaal. Meestal zal de solidariteitsbijdrage 0% bedragen.
  • Van de overblijvende som wordt een fiscale bedrijfsvoorheffing afgehouden van 20,19% op 60 jaar, 18,17% op 61 jaar, 16,66% op 62 tot 64 jaar en 10,09% op 65 jaar (als men actief gebleven is – zie hierboven – zoniet 16,66%).
  • Het jaar volgend op het jaar waarin u uw kapitaal ontvangen hebt, stuurt het pensioenfonds u een fiscale fiche 281.11, die dient om de belastingaangifte in te vullen. Naargelang de gemeente waarin u woont weinig of veel gemeentelijke opcentiemen aanrekent, zal u niets of een beetje moeten bijbetalen bij uw definitieve belastingaanslag.
  • Globaal genomen mag u er van uitgaan dat u van de opname van uw pensioenkapitaal ongeveer 80% zal overhouden.
  • Indien het kapitaal bij overlijden uitgekeerd wordt aan de echtgeno(o)t(e) of een kind dat jonger dan 21 jaar is, moeten er geen successierechten op betaald worden.

Veronderstel even dat het kapitaal dat bij het vervroegd pensioen op 63 jaar uitgekeerd wordt € 300,00 bruto zou bedragen. Nadat alle belastingen en inhoudingen afgehouden werden, krijgt u dan netto € 241,14.

Een overzicht:

Brutobedrag € 300,00
RIZIV-bijdrage (3,55%) € 10,65
Solidariteitsbijdrage (0,00 % tot 2,00 %) € 0,00
Belastbaar deel € 289,35
Voorheffing (direct afgehouden belasting) € 48,21
Netto op uw bankrekening € 241,14

 

<< Terug naar het overzicht FAQ’s werknemers